– Vi får rigeligt med protein

Der er ingen grund til at frygte proteinmangel, selv hvis man spiser mindre kød, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

Af Henning K. Andersen Fink

Man behøver ikke at være bange for, at man ikke får protein nok, hvis man begynder at spise mindre kød. Det er en udbredt misforståelse, især hos mange mænd.

Sådan lyder det fra Sisse Fagt, der er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstiruttet, og forsker i danskerne kostvaner og sundhedsfaktorer i kosten. Og hvis man skærer ned på sit forbrug af især rødt kød, gør man både sig selv og klimaet en tjeneste, påpeger hun.

– Vi får nok med protein, og derfor er det at skære ned på det røde kød især for mænd, ikke et proteinproblem. Vi kan godt være lidt bekymret over for kvinder, småtspisende og dem der i forvejen ikke spiser meget kød, for det er klart at hvis de skærer mere ned på det røde kødet, så skal vi til at se på, hvad de kan erstatte det med, men for rigtig mange mænd, kunne de helt enkelt bare begynde at spise mindre, siger Sisse Fagt.

– Men der er mange mænd, der formentlig tror, at så får man ikke protein nok. Men man får ikke proteinmangel af at spise mindre bøf. Og hvis det endelig er at man er bekymret for sit proteinindtag, så spis noget mere bælgfrugt. Men det er en proces, der skal i gang, hvor vi skal lære at spise nogle andre ting, tilføjer hun.

Hvis man skal lykkes med at få et lavere klimaaftryk af sit madforbrug, så er det oplagt at tage fat i mænd, peger Sisse Fagt på.

– Der er rigtig mange mænd, som spiser meget rødt kød, og nok også mange i det hele taget spiser mere mad, end de har brug for. Denne gruppe kan spise mindre portioner eller færre gange rødt kød, uden at de behøver at gøre mere ved resten af kosten, siger hun og fortsætter:

– Hvis mænd synes, at de mangler mad, når de spiser mindre kød, så bør de ændre forholdet mellem kød og grøntsager på tallerkenen og toppe tallerkenen op med grøntsager. De kan også helt erstatte kødet med bælgfrugter for eksempel. 

Bælgfrugter er en god ide

Eksperter har tidligere peget på, at man kan skifte noget af sit kødforbrug ud med bælgfrugter som for eksempel bønner og ærter ud i kosten, og på den måde nedsætte sit klimaaftryk betydeligt. Men det er ikke den eneste fordel, der er forbundet med at spise flere af disse ingredienser, mener seniorforskeren.

– Bælgfrugter indeholder ligesom kød mineraler, vitaminer, aminosyrer, men er fedtfattige og indeholder kostfibre, så hvis man skifter det røde kød ud med bælgfrugter, så vil man øge sit kostfiberindtag og nok sænke sit , og det vil være godt for ens sundhed.

Hun tilføjer, at mere end halvdelen af voksne mænd spiser mere rødt kød end det maksimalt anbefales at spise på en uge.

hkafink

Thybo, 44 år. Sportsinteresseret, og frivillig hos Muskelsvindfonden. Single.